Medical Anti-aging Centre

Hormone Replacement Therapy

Hormonen zijn lichaamstoffen die worden afgegeven door de hormoonklieren en zijn nauw betrokken bij de regulatie en coördinatie van de stofwisselingsprocessen en geslachtelijke functies. Met het verouderen vermindert de productie van onze hormonen. Om het verouderingsproces te vertragen en bijbehorende klachten tegen te gaan, is het belangrijk om het hormonale evenwicht te herstellen.

Indien het lichaam te weinig van een bepaald hormoon produceert, kan dat zo mogelijk worden verholpen door dat hormoon te vervangen of aan te vullen: ook wel hormone replacement therapy (HRT) genoemd. 

Bio-identieke hormonen

Tot voor kort werden in Nederland voornamelijk synthetische hormonen voorgeschreven aan vrouwen in de overgang. Deze hormonen zijn niet gelijk aan de hormonen die door het lichaam zelf worden aangemaakt. Bio-identieke hormonen zijn daarentegen gemaakt van plantaardig materiaal en helemaal gelijk aan de hormonen die het lichaam zelf produceert.

Medisch afvallen

Medisch afvallen met injecties, als onderdeel van hormone replacement therapy, is een revolutionaire doorbraak in zowel de medische als esthetische geneeskunde. Deze innovatieve behandeling biedt een subtiele, doch effectieve methode voor diegenen die streven naar een gezonder leven en het bereiken van een gezond gewicht.

Voor mannen en vrouwen

HRT is het toedienen van hormonen, met name aan vrouwen tijdens en na de overgang. De eierstokken in de overgang produceren namelijk steeds minder vrouwelijke hormonen (oestradiol, een type oestrogeen), waardoor er allerlei veranderingen in het lichaam plaatsvinden die aanleiding geven tot klachten. 

Ook bij mannen kunnen de eerste tekenen van de penopauze zich al voordoen rond de 40 jaar. Het testosteron gehalte neemt geleidelijk af wat hoort bij het ouder worden, maar sommige mannen ondervinden hierdoor daadwerkelijk klachten. Door deze tekorten aan te vullen worden op deze manier de klachten verminderd waardoor de levenskwaliteit enorm toeneemt.