Medical Anti-aging Centre

Voeding & Supplementen

Voeding

Om er voor te zorgen dat je je zo goed mogelijk voelt, is het belangrijk om je hormonen in balans te houden. Vooral tussen je dertigste en vijftigste levensjaar is het belangrijk om hierop te letten, omdat er dan veel verandert in je lichaam. Dat kan invloed hebben op zowel je fysieke als je emotionele gesteldheid.

Onze hormoonhuishouding is een heel nauwkeurig werkend systeem. Wanneer we gedurende lange perioden niet goed eten, veel stress hebben, slecht slapen en weinig bewegen kan onze hormoonhuishouding uit balans raken. Een gezondere levensstijl met goede voeding , meer beweging en leren om te gaan met stress en voldoende slapen is hier dus van grote invloed op.

Overgewicht zorgt ook voor veel gezondheidsproblemen en gaat verder dan alleen minder eten en meer bewegen. Naast een genetisch, sociaal-economisch of psychologische oorzaak kan er ook sprake zijn van een onopgemerkte trage schildklier, een verlaagde verbranding of bijvoorbeeld een koolhydraatverslaving. Door te weten welke stoffen je hormonen positief of negatief beinvloeden kun je met gerichte voeding heel veel invloed hebben op een gezondere hormoonbalans.

Maar welk eten kan dan bijdragen aan een goede hormoonbalans?

Voedsel uit de fabriek is dusdanig bewerkt met zout, zoet en vet dat het een verslavend effect heeft. We verlangen hierdoor steeds vaker naar meer. Ook kunnen eetbuien troostend zijn, eten terwijl er eigenlijk verlangt wordt naar aandacht of een knuffel. Hieraan ten grondslag ligt een hormonale disbalans. Te veel cortisol of insuline zorgt ervoor dat je snakt naar zoetigheid of alcohol en door te weinig serotonine en oxytocine snak je naar troost eten. Teveel insuline in je bloed zorgt ervoor dat je geen vet kan verbranden en teveel xeno-oestrogenen uit je voeding kunnen voor een hardnekkige vetopslag zorgen.

Het is dus belangrijk om over het algemeen zo gezond mogelijk te eten, met niet te veel suiker en bewerkt voedsel. Vooral suikers zijn een enorme verstoorder van je hormoonbalans. In het bijzonder zijn verse en vooral groene groenten en kruiden als knoflook en gember heel goed voor je. Er is een verschil tussen snelle en langzame koolhydraten. Je lichaam heeft bijvoorbeeld op de lange termijn niet zoveel aan suiker en wit brood, maar des te meer aan havermout en groenten waar veel ijzer in zit (zoals spinazie) wat goed is voor de bloedsuikerbalans.

Hormonen worden geproduceerd door cholesterol, en dat vind je in vet. Het klinkt misschien positief om weinig vet te eten, maar je hebt wel degelijk goede vetten en omega-3 nodig! Noten en avocado bevatten veel gezonde vetten, net als bijvoorbeeld lijnzaad.

Eiwitten heb je nodig voor een heleboel processen in je lichaam, waaronder bijvoorbeeld het regelen van de neurotransmitters serotonine en dopamine. Als je daar te weinig van hebt in je lichaam, kun je je gestrest voelen en slaapproblemen ervaren, en dat heeft weer invloed op je vrouwelijke hormonen. Eet dus genoeg peulvruchten, noten en zeewier.

Magnesium wordt ook weleens het anti-stress mineraal genoemd, maar toch krijgen we er veel te weinig van binnen in de westerse wereld. Meer magnesium zorgt voor een kalmering van je zenuwen en spieren en meer slaap. Je vindt het mineraal onder andere in bladgroenten, bonen en zaden.

Vitamine B kan niet worden opgeslagen in je lichaam, daarom moet je er eigenlijk elke dag iets van binnenkrijgen. Als je veel stress hebt, moet je er zelfs nog meer van eten. Als je dat goed doet, profiteert je brein ervan; als je het slecht doet, heb je meer kans op angsten en depressies. Vitamine B zit vooral in dierlijke producten (vlees, eieren en zuivel), maar ook in zeewier. Veganisten wordt vaak aangeraden om B12-supplementen te injecteren.

Gefermenteerd voedsel als zuurkool, kefir en augurken is heel gezond. De bacteriën hierin zijn namelijk goed voor je spijsvertering, zodat het zo goed mogelijk voedingsstoffen uit je eten kan halen. Daarnaast hebben ze een direct effect op de regulering van vooral oestrogeen.

Eten met veel vitamine D erin is heel belangrijk want aan vitamine D hebben we een groot gebrek. We hebben niet altijd zon in Nederland en als hij schijnt zijn we niet altijd buiten. Vitamine D vind je vooral in vlees, vette vis en zuivel.

Het niveau van vitamines, mineralen en hormonen verschilt sterk per persoon en dus zal het advies in aanvulling of vervanging altijd maatwerk zijn en in overleg met de arts worden gedaan. Wij zullen u eerst uitgebreid onderzoeken waarna wij u deskundig zullen adviseren bij het kiezen van de juiste aanpak.